Sutra je 30. svibnja, povijesni datum novije hrvatske povijesti koji se sve do 2001. godine slavio kao Dan državnosti Republike Hrvatske. Toga je dana utemeljen prvi demokratski višestranački Hrvatski Državni Sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju u cilju vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog im zajedništva.

Košute 30.5.1990

Taj svibanjski dan počeo je povratkom stare tradicije. Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom,  doktorom Franjom Tuđmanom, prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj prvostolnoj crkvi.

Poslije zasjedanja Sabora na središnjem zagrebačkom trgu, tada još  Trgu Republike, održana je veličanstvena narodna proslava na kojoj su građani burno pozdravili upravo izabrano državno Vrhovništvo. Na simboličkoj razini 30. svibnja 1990. inauguriran je kao “rođenje nove Hrvatske” tijekom svečanosti na današnjem Trgu Bana Josipa Jelačića, kada je netom izabran predsjednik doktor Franjo Tuđman položio kruh, pero i zlatni dukat, kao simbole života, blagostanja, znanja, kulturnog napretka i bogatstva, u zipku koju su blagoslovili kardinal Franjo Kuharić i glavni imam Ševko Omerbašić.

Tog je dana doista, bitno i simbolično, ponovno rođena hrvatska država i u toj je državi počeo proces obnove europske parlamentarne demokracije.

Svi sačuvani dokumenti svjedoče da je to bio povijesni dan. Video- i audio zapisi govora doktora Franje Tuđmana. Zapisi i fotografije o dolasku sudionika Sabora na današnji Trg bana Jelačića. Dokumentarni filmovi i fotoreportaže o veličanstvenom okupljanju naroda i političara.

Sačuvan je tako i videozapis svečanog slavlja koje su tog istog dana, 30. svibnja 1990. organizirali Košućani u Košutama kako bi proslavili taj povijesni trenutak. 

U procesiji, staro i mlado na čelu s hrvatskom trobojnicom i hrvatskim grbom zaputili su se iz Košuta na svečano misno slavlje u župnu crkvu svetog Mihovila. Poslije svečanog misnog slavlja, Košućani su nastavili slaviti na Metlinama iznad košućke škole gdje su za ovaj povijesni dan ispekli vola.

Vidljivo je kako među njima vlada zajedništvo, a na licima sreća što su dočekali ostvarenje tisućljetnog hrvatskog sna, na čelu s prvim demokratski izabranim predsjednikom Republike Hrvatske, doktorom Franjom Tuđmanom, čiju sliku nose u procesiji zajedno s hrvatskim barjacima.

Na snimci se vide lica mnogih mladića koji će kasnije krenuti u oružanu obranu od nasrtaja velikosrpske agresije na netom stvorenu Hrvatsku državu.

Snimku, koju je snimio poznati sinjski snimatelj Petar Malbaša u Košutama 30. svibnja 1990. godine, objavljujemo dobrotom svećenika rodom iz Košuta, dominikanca Ivana Reginalda Klapeža, koji je toga dana sa subraćom svećenicima predvodio svečano misno slavlje u crkvi Svetog Mihovila i koji nam je ustupio svoju sačuvanu snimku.

Molimo pratite nas i označite sa "sviđa mi se"
28 GODINA STAR VIDEO: 30. svibnja 1990. Košute svečano proslavile Dan državnosti Republike Hrvatske