Časne sestre Služavke Malog Isusa doselile su iz Trilja u novi samostan u Košutama 1998. godine i nastavile sa svojim pastoralnim, karitativnim i društvenim radom. U župu Trilj sestre su pristigle zajedno s novoimenovanim župnikom don Tomislavom Karamanom 17. veljače 1966. godine. Od dolaska u župu pa sve do danas sestre su svojim radom obilježile život triljske, a potom i košućke župe, pa se s pravom može reći da bi povijest tih župa bez Služavki Malog Isusa u duhovnom smislu bila osjetno skromnija.

Sestre u Trilju, nakon 1966. (Župski arhiv Trilj)
Sestre u Trilju, nakon 1966. (Župski arhiv Trilj)

Molbu za otvaranje samostana u Košutama uputila je 3. ožujka 1997. Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu provincijalka s. Vesna Mateljan. Potrebu za otvorenjem samostana s. Vesna splitsko-makarskom nadbiskupu Anti Juriću obrazložila je riječima:

“Naše su sestre došle u župu Trilj 14. 2. 1966. godine, što znači da tamo pastoralno djeluju već 31 godinu (katehizacija, vođenje crkvenog pjevanja, domaćinstvo). Od početka do danas žive u staroj župskoj kući, uz tvornicu plastičnih masa ‘Cetinku’, što nisu najzdraviji uvjeti.  Sada imamo priliku kupiti kuću i okućnicu u istoj župi, u selu Košute. Tako bi u župi Trilj imale vlastiti samostan, što bi bio i duhovni centar za naše sestre (duhovne vježbe) i za mlade ove župe u smislu promicanja duhovnih zvanja. Stalo nam je do toga jer iz ove župe imamo 30 živućih sestara, a nadamo se i novim zvanjima.”

Nadbiskup Jurić poslao je 20. ožujka pozitivan odgovor provincijalnoj upravi sv. Josipa. U dopisu stoji:

“Dozvoljavam osnivanje redovničke kuće u mjestu Košute, u župi Trilj, izlazeći u susret molbi sestara da prizemlje te kuće služi kao privremena kapela.”

Samostan u Košutama u gradnji, 2. IX. 2016. (f. J. Dukić)
Samostan u Košutama u gradnji, 2. IX. 2016. (f. J. Dukić)

Samo dan poslije, 21. ožujka, s. Vesna je uputila molbu za otvorenjem samostana i Vrhovnoj upravi DSMI. U tom dopisu s. Vesna iznosi i podatak o mogućoj kupnji kuće sa okućnicom u Košutama u vlasništvu Marinka Marića, nastanjenog u Splitu. Vrhovna uprava Družbe molbu je pozitivno riješila te je uskoro sklopljen ugovor između Marijana Marića i Družbe sestara Služavki malog Isusa – Splitska provincija sv. Josipa o prodaji obiteljske stambene zgrade površine približno 100 m2, koja se sastoji od podruma, prizemlja, prvog kata i potkrovlja sa pripadajućom okućnicom. Ugovor je sklopljen u Splitu 8. svibnja 1997. godine.

Kuću su sestre u kratkom vremenu uspjele obnoviti vlastitim sredstvima i uz pomoć raznih dobrotvornih ustanova, pa je s. Vesna zamolila nadbiskupa A. Jurića za blagoslov kuće s kapelicom. Nadbiskup Jurić prihvatio je poziv i obavio je blagoslov 30. studenoga 1997. godine. Vrhovna glavarica Družbe s. Mirjam Dedić nije mogla doći na blagoslov, ali je za tu prigodu poslala svoju izaslanicu s. Anemarie Radan te je po njoj samostanu poslala “patenu koja je upotrijebljena na papinoj Misi u Sarajevu 13. travnja 1997. godine.”

Nakon kupnje kuće za samostan Provincija sv. Josipa DSMI na čelu s provincijalnom glavaricom s. Vesnom Mateljan već je 19. kolovoza 1998. krenula u novi projekt gradnje sirotišta u Košutama. Kroz više godina dobri ljudi u hrvatskim katoličkim misijama u Kanadi odricali su se i darivali pa makar i mali dar za dogradnju samostana u Košutama. Sestra Ligorija Mateljan, koja je djelovala u Hrvatskoj katoličkoj župi u Torontu, poticala je i uredno izvještavala o prikupljenom i najmanjem doprinosu, a provincijalka s. Vesna Mateljan za svaki doprinos je slala pojedinačnu zahvalu. Do 31. svibnja 2016. godine u cijelosti su izvedeni radovi unutarnjeg žbukanja, te postavljanje podova – hidroizolacije i estriha te završene preinake i prilagodbe nastale usljed izmjene propisa. U toku su daljnji unutarnji radovi uređenja. Također se pristupilo vanjskom uređenju terena, izvedbi parkirališta i protupožarnih operativnih zona te opremanju plinske kotlovnice. Danas, uz provincijsku ekonomu s. Zorku Radan, o radovima brine kućna predstojnica s. Salutaria Đula.

Otvorenjem samostana Srca Isusova i Marijina u Košutama uredile su se u prizemlju i prostorije za potrebe dječjeg vrtića, tako da se sestrama otvorila mogućnost za rad s djecom. Kasnije se prostor dječjeg vrtića proširio i na dio novosagrađenog samostana u kojem su djeca koristila jednu veliku dvoranu za igru kao svojevrstan sportski prostor. Tako je rad olakšan i moglo se uspješno izvoditi stručno i kvalitetno program predškolskog odgoja djece. U dvorištu je uređen prostor za igru na otvorenom s odgovarajućim sadržajem.

Rad vrtića u samostanu u Košutama započeo je, iako je još bio u pripremi i uhodavanju, već 19. listopada 1998. godine. Dužnost odgajateljice u vrtiću preuzela je s. Nikolina Jaković. O samim početcima u Kronici samostana zapisano je:

“Već prije osam sati roditelji su počeli dolaziti s djecom na upis. Renata Kažimir je prva došla. Petero djece je odmah ostalo a drugi su rekli da su danas došli vidjeti vrtić i upisati se pa će od sutra dolaziti. Ovi koji su ostali su: Renata Kažimir, Ivana Dadić, Tea Dukić, Zvonimir Žolo, Marina Žolo.”

U okviru svoje djelatnosti djelatnice vrtića organiziraju i provode redovite programe njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece predškolske dobi, programe ranog učenja stranih jezika i druge programe umjetničkog, kulturnog, vjerskog i sportskog sadržaja. Sestre odgojiteljice daju djeci upute o lijepom ponašanju, uvode ih, na njima svojstven način, u vjerski odgoj, te primjerenim vjerskim sadržajima oplemenjuju aktivnosti i život u vrtiću.

U dječjem vrtiću “Mali Isus” – podružnica Košute radile su od početka do 2017. godine: s. Nikolina Jaković, s. Dubravka Tošić, s. Ljerka Grgić, s. Flavija Brstilo i s. Zrinka Marić. I ostale sestre iz zajednice: s. Vlasta Tadić, s. Sofija Cvitković, s. Zdenka Tomas, s. Vendelina Martinović i s. Salutaria Đula rado su posjećivale djecu u vrtiću, a osobito s radošću susretale njihove roditelje kad bi djecu dovodili ili odvodili kući. Kao odgojiteljica i voditeljica u dječjem vrtiću od 1. rujna 2008. radi s. Marina Žuljević, a od rujna 2014. uz nju kao domaćica vrtića radi gđa Anita Mastelić.

Proslava 50. obljetnice rada sestara, Trilj, 27. IX. 2016. (Muzej triljskog kraja)
Proslava 50. obljetnice rada sestara, Trilj, 27. IX. 2016. (Muzej triljskog kraja)

 

Tekst i fotografije preuzeti iz: Dukić, J., Dukić, V., Marić, M., Žolo, I. (ur.) (2017.) Mala povijest Košuta, Košute: Kulturno društvo Trilj, Župa Presvetog Srca Isusova, Košute.