Kulturnom napretku Košuta mnogo je doprinijela izgradnja školske zgrade. Prema podatcima iz knjige o Osnovnoj školi Trilj, objavljenoj 1981., zgrada Područne škole u Košutama sagrađena je 1932. godine, a gradila se dvije godine. Poticaj za gradnju dao je glavar sela Ante Prcela pok. Nikole. Mještani su na zgradi radili besplatno. Za gradnju su dali svoju vodu i pijesak te su se brinuli za prijevoz materijala kojega je osigurala Primorska banovina. Poslovođa je bio Jakov Brčić pok. Joze iz Otoka, a pomoćnik Marko Bakić pok. Joze iz Košuta. Školu je otvorio zastupnik Varda iz Sinja, ali bez posebne svečanosti zbog nesuglasica između glavara Prcele i seljana. Nesuglasice su prestale kada je započeo Drugi svjetski rat. Škola je bila četverorazredna, a prvi učitelji bili su Gojko Plavša i njegova supruga Anđa (Đina) te Stipe i Antica Periš. Školsku zgradu zapalili su partizani 1943. godine.

Davno prije osnutka prve Osnovne škole u Trilju 1881. i gradnje školske zgrade u Košutama ali i drugim selima, već davne 1855. triljski župnik don Bože Šimundža (1851.-1870.) iz Biska organizirao je župsku školu za nadareniju djecu iz Vedrina, Košuta i Trilja. Djeca su u školi slušala šest predmeta: vjeronauk, talijanski jezik, ilirski – hrvatski jezik, zbrajanje, praktičnu primjenu i moral. Bio je to početak organiziranog opismenjavanja stanovništva na prostoru župe Trilj.

Zemljište na kojem je izgrađena zgrada darovale su obitelji Klapež.

Djeca, učitelji i učiteljice ispred PŠ u Košutama nakon 1932. (Vl. ob. pok. N. Dukić)
Djeca, učitelji i učiteljice ispred PŠ u Košutama nakon 1932. (Vl. ob. pok. N. Dukić)

 

Tekst i fotografije preuzeti iz: Dukić, J., Dukić, V., Marić, M., Žolo, I. (ur.) (2017.) Mala povijest Košuta, Košute: Kulturno društvo Trilj, Župa Presvetog Srca Isusova, Košute.