Prije otprilike 40 godina, kada je župnik Trilja bio don Tomislav Karaman (15.2. 1966. – 15. 8. 1977.), rodila se želja pojedinaca iz Košuta da se u mjestu sagradi crkva. Od tih, za Crkvu posebno teških vremena, do lipnja 2007., trebalo je prevaliti dug i naporan put da se želja i ostvari. Novi korak u tom pravcu učinjen je u vrijeme don Alojzija Bavčevića (15. 8. 1977. – 31. 8. 1982.), koji je pripremio referendum u vezi gradnje crkve u Košutama. Ponuđene su dvije moguće lokacije za crkvu, jedna u blizini današnjeg samostana sestara Služavki Malog Isusa, druga na Metlinama. Većina mještana bila je za gradnju crkve na Metlinama. Unatoč njihovim željama, sve je ostalo samo u zamisli.

Veliki korak u ostvarenju projekta Metline učinjen je u vrijeme župnikovanja don Mirka Skejića (15. 8. 1992. – 2. 9. 1996.). Zahvaljujući njegovoj snalažljivosti i žarkoj želji Košućana da se sagradi crkva, zemljište brojnih vlasnika na Metlinama prenešeno je u vlasništvo župe Sv. Mihovila arkanđela. Time je stvoren važan preduvjet koji je utjecao na skori početak ostvarenja dugogodišnjeg sna.

Dana 29. travnja 2001., u vrijeme župnika don Ante Čipčića (2. 9. 1996. – 20. 9. 2002.), održan je Zbor mještana (70-tak predstavnika kućanstava) na kojemu su bili prisutni i članovi Inicijativnog odbora za gradnju groblja i mrtvačnice, te neki članovi Pastoralnog vijeća. Na Zboru je usuglašeno da se upriliči sastanak s nadbiskupom dr. Marinom Barišićem u svezi početka izgradnje crkve u Košutama. Nakon toga, 4. svibnja 2001., Inicijativni odbor uputio je dopis svim svećenicima iz Košuta radi upoznavanja s cijelim projektom Metline, s molbom za pripomoć, kao i poticaj za gradnju crkve. Inicijativni odbor je 1. listopada 2001. posjetio don Antu Čipčića s namjerom da se potakne izrada dokumentacije za izgradnju crkve. U vrijeme don Ante započelo je ravnanje terena na Metlinama i gradnja groblja.

Glavni dio posla oko izgradnje crkve u Košutama napravljen je u vrijeme sadašnjeg župnika don Stipe Ljubasa (20. 9. 2002.), koji je u vrijeme svog prvog triljskog mandata poslan u župu kao župski vikar (1988. – 1991.), s ciljem da se posveti gradnji crkve u Košutama. Unatoč njegovom trudu i željama mnogih Košućana, to se nije ostvarilo. Trebalo je čekati još koju godinu.

Ponovnim dolaskom u župu, don Stipe je nastavio rad svojih predšasnika i znatno ga obogatio. Sredio je potrebnu dokumentaciju za početak gradnje crkve, što je potaknulo odgovorne osobe u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji da se gradnja buduće crkve u Košutama, zajedno sa župom sv. Andrije u Splitu i župom Okruk, uvrsti u program gradnje u 2005. godini.

Početak gradnje crkve, 3. VI. 2005. (f. J. Dukić)
Početak gradnje crkve, 3. VI. 2005. (f. J. Dukić)

Blagoslov temeljnog kamena za crkvu u Košutama, blagoslovljenog na Žnjanu 1998. od pape Ivana Pavla II, obavio je 3. lipnja 2005. splitsko makarski nadbiskup dr. Marin Barišić. U toj prigodi, nakon svečanog misnog slavlja upriličenog ispred mrtvačnice, nadbiskup je blagoslovio gradilište i položio temeljni kamen. Svečano misno slavlje suslavilo je tridesetak svećenika. Na slavlju su bili prisutni predstavnici gradske vlasti, predvođeni gradonačelnikom gosp. Jozom Saračem, gosp. Ante Kuzmanić, projektant crkve i pastoralnog centra, gosp. Ivo Peko, ravnatelj Županijskih cesta, gosp. Željko Žderić, direktor tvrtke Konstruktor, koja je izvođač radova, triljski vatrogasci, limena glazba, mješoviti zbor, ravnatelj škole, katehete, pastoralno i ekonomsko vijeće i mnogobrojni puk iz cijele župe.

Gradnja crkve u Košutama trajala je dvije godine. Prema običaju, Splitsko-makarska nadbiskupija je pomogla u potpunosti izgradnju crkve “ugrubo”. Za ostalo su se pobrinuli: don Stipe, župljani župe Trilj i brojni dobročinitelji.

Završni radovi, 3. IX. 2006. (f. F. Ratković)
Završni radovi, 3. IX. 2006. (f. F. Ratković)

Ovo je tekst povelje o gradnji koju su potpisali župnik i otac nadbiskup. Povelju je pročitao župski vikar don Dražen Radman, a njezin tekst glasi:

Godine Gospodnje 2005.
kad je svetom Katoličkom crkvom upravljao papa
BENEDIKT XVI.
splitsko-makarski nadbiskup bio je
mons. MARIN BARIŠIĆ
a župnik župe sv. Mihovila ark. u Trilju
don STIPE LJUBAS
započinje gradnja crkve Presv. Srca Isusova
i pastoralnog centra Ivan Pavao II.
u KOŠUTAMA.
Preuzvišeni otac nadbiskup Marin,
okružen vjernim Božjim narodom i svećenicima,
u nazočnosti gradskih vlasti,
POLOŽIO JE TEMELJNI KAMEN
NA SVETKOVINU PRESV. SRCA ISUSOVA
3. lipnja 2005.
Ova crkva i pastoralni centar okupljat će vjernike
ovog dijela župe i štovatelje Presv. Srca Isusova,
da kroz vrijeme koje prolazi bude mjesto duhovnog slavlja
i znak Božje prisutnosti među ljudima.

don Stipe Ljubas župnik

mons. Marin Barišić nadbiskup

 

Posveta crkve i pastoralnog centra

Jedan od najsvečanijih događaja u povijesti Košuta zbio se u petak 15. lipnja 2007. godine. Toga dana u 18 sati splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje i posvetio crkvu Presvetog Srca Isusova i pastoralni centar Ivan Pavao II. Na misnom slavlju sudjelovali su župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas te oko 80 svećenika, od kojih većina potječe iz Košuta. U misnom slavlju sudjelovale su i brojne časne sestre, Košućani i njihovi gosti, od kojih je veliki broj stigao iz inozemstva, predstavnici Grada Trilja i Splitsko-dalmatinske županije, okolnih gradova i općina, javnih, društvenih i kulturnih ustanova te više tisuća vjernika.

Posveta crkve, 15. VI. 2007. (f. J. Dukić)
Posveta crkve, 15. VI. 2007. (f. J. Dukić)

Prostor crkve ima oko 450 kvadrata, a ispod nje se nalazi dvorana višenamjenskog sadržaja. Pastoralni centar obuhvaća oko 700 kvadrata, a ured i stambeni dio za župnika oko 110 kvadrata. Idejno i izvedbeno rješenje Projekta izradio je arhitekt Ante Kuzmanić, a izvoditelj radova je Konstruktor inženjering d.d. – Split. Oltar, u koji su ugrađene moći bl. Alojzija Stepinca – dar zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, krstionica, svetohranište i ambon izrađeni su prema zamisli arhitekta Radoslava Buzančića i Vanje Kovačić. Dva vitraja rad su profesora Josipa Bosnića. Projektne i nadzorne radove vodio je Nadbiskupijski građevinski ured na čelu s don Jozom Lončarom.

Na početku misnog slavlja ključeve crkve nadbiskupu je predao župljanin Frano Klapež, a riječima pozdrava obratio se triljski gradonačelnik Jozo Sarač. U svom obraćanju vjernicima nadbiskup je kazao:

“Ova zajednica premda nije imala svoju crkvu, natopljena molitvom i vjerom svojih pređa, prostor je svojih srdaca svesrdno posvećivala Gospodinu te su iz nje izniknula brojna duhovna zvanja.”

U obredu posvete nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu, svetim uljem pomazao oltar i zidove crkve, pokadio oltare i crkvu te predao župniku upaljenu svijeću. Povelju o posveti crkve pročitao je Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svima koji su na bilo koji način pridonijeli izgradnji crkve i pastoralnog centra, zahvalu je uputio župnik don Stipe Ljubas. Gosp. Miljenko Marić, predsjednik MO Košute, u ime mjesta uručio je prigodne poklone župniku don Stipi, kapelanu don Hrvoju Dragunu, časnim sestrama i nadbiskupu Marinu. Mješoviti župni zbor sv. Mihovila pod ravnanjem Ante Šipića i uz orguljsku pratnju č.s. Zdenke Tomas izveo je pjesmu mo. Šime Marovića Kristova Crkva, za koju je tekst napisao Košućanin don Ante Mateljan. Nakon svečanoga bogoslužja u dvorištu i kripti crkve uslijedila je pučka fešta.

Povodom posvete crkve Mjesni odbor Košute, novosnovani Nogometni klub Košute i Kulturno društvo Trilj organizirali su 14. lipnja dvije nogometne utakmice na predjelu sela zvanom Pojila. U prvom susretu sudjelovala su djeca od 5. do 8. razreda PŠ Košute. Nakon utakmice uslijedila je utakmica svećenika, nekadašnjih sjemeništaraca i bogoslova župe Trilj protiv NK Košute, koji je izvođenjem jedanaesteraca upisao svoju prvu pobjedu. Poslije sportskog susreta u PŠ Košute otvorena je prva foto-arheo-etnognafska izložba u povijesti sela Košuta, naslovljena Košute – selo zaigrano. Izložba je popraćena istoimenom preklopnicom, čije su troškove tiskanja pokrili pojedinci iz Košuta. Autor izložbe je don J. Dukić. U petak 15. lipnja na dan posvete, u jutarnjim satima, ispred crkve prof. Frano Bogdan i gosp. Draško Odrljin priredili su utrku djece kojima su dodijeljene prigodne nagrade i priznanja.

 

Tekst i fotografije preuzeti iz: Dukić, J., Dukić, V., Marić, M., Žolo, I. (ur.) (2017.) Mala povijest Košuta, Košute: Kulturno društvo Trilj, Župa Presvetog Srca Isusova, Košute.