Dan prije prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, protiv Nigerije na stadionu Kalinjingrad, donosimo dokumentarni film “Vatreni”, meksičkog redatelja Edsona Ramireza, koji je predstavljen prije mjesec dana, a donosi priču o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinom putu do bronce na svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Film je to koji bi trebali pogledati svi oni koji su doživjeli taj uspon “Vatrenih” na tron, da se još jednom prisjete svih tih emocija, ali i oni mlađi koji nisu imali tu privilegiju, da pogledaju kako se tada disalo i igralo za Hrvatsku, na svim poljima.

Dokumentarac o “Vatrenima” je napravljen u nezavisnoj produkciji, a govori o osamostaljenju Hrvatske, povijesnom i društvenom kontekstu u kojem sudjeluju i nogometaši koji su osvojili brončanu medalju u Francuskoj.

“Kao dječak sam pratio hrvatske sportaše, pogotovo nogometaše, ali i Tonija Kukoča u Chicago Bullsima, te hrvatski nastup na Olimpijskim igrama u Barceloni. Znao sam i za rat u vašoj zemlji. Na svjetskom prvenstvu u Francuskoj gledao sam vaše igrače kako hrabro izlaze na teren i igraju nevjerojatan nogomet i vjerojatno mi se tada usadila ideja da snimim film o njima,” kazao je Ramirez.

Meksički redatelj je kazao kako su ga naši igrači oduševili i tijekom snimanja filma, priznavši kako je uživao u ovom projektu.

“Svi su oni velike zvijezde, ali svi su bili tako normalni i jednostavni. Oduševile su me njihove emocije koje smo prenijeli na film. Najveći problem nam je bio izbacivati kadrove jer smo snimili sjajne stvari,” kazao je.

Svoje viđenje događaja od prije 20 godina ispričao je i trener ‘Vatrenih’ Miroslav Blažević.

“Teško je objasniti moje emocije kada se prisjetim Francuske ’98. Kada imam neki problem sjetim se sjajnih francuskih dana i odmah mi je lakše. Svojim igrama obradovali smo naše navijače, ali i afirmirali našu zemlju i igrače u cijelom svijetu. Malotko tada nije čuo za Bobana, Šukera, Prosinečkog…” kazao je Ćiro dodavši:  “Dečki su bili prava klapa, a to je najvažnije”.

Blažević je otkrio kako za jednom stvari ipak žali.

“Nikada si neću oprostiti što nismo postali svjetski prvaci. Nisam smio izvaditi Zvonimira Bobana pola sata prije kraja utakmice. Da je Boban ostao u igri nikada nas Francuzi ne bi dobili u polufinalu.”

“Trener svih trenera” smatra kako će ovaj dokumentarni biti dodatni impuls sadašnjoj reprezentaciji koju uskoro očekuje nastup na svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Nadam se da će izbornik Dalić današnjim Vatrenima pokazati film i dodatno ih motivirati da ostvare rezultat u Rusiji,” dodao je Blažević.

Izvršni producent filma je Ćirin sin Miroslav Blažević mlađi, koji je otkrio kako se u filmu pojavljuju snimke koje do sada još nisu viđene.

“Stvaranje ovog filma je bio nevjerojatan proces. Imamo neke snimke iz arhive FIFA-e koje do sada nikada nisu emitirane, a naši su igrači u filmu otkrili neke stvari koje nikada nisu nikome rekli,” otkrio je Blažević junior.

Molimo pratite nas i označite sa "sviđa mi se"
“Vatreni” – dokumentarni film koji bi svatko danas trebao pogledati