Na Osnivačkoj sjednici održanoj u košućkoj školi 13. prosinca 2009. osnovano je Društvo za očuvanje i promicanje kulturne baštine. Naziv Društva je “Košuta”. Za predsjednicu Društva na četverogodišnje razdoblje izabrana je gospođa Milenka Žuro. Osnivanju Društva nazočili su brojni Košućani. Nakon osnivanja upriličen je obilan domjenak, na kojem je Klapa Sinj izvela nekoliko prigodnih pjesama.

Cilj Društva je okupljanje građana koji se bave glazbom, plesanjem, pjevanjem, glumom, likovnim svaralaštvom i drugim kulturnim djelatnostima; proučavanje kulturne i tradicijske baštine, njezino očuvanje i promicanje; čuvanje i prenošenje narodnih običaja, starih zanata; izrada suvenira, narodnih nošnji i ostalih rukotvorina; promicanje i unapređivanje kulture i tradicijske samosvijesti Hrvata u domovini i izvan nje; ograniziranje kulturnih manifestacija; rad s djecom i mladeži; pokretanje vlastitih nakladničkih i izdavačkih djelatnosti.

Društvo je dalo veliki društveni i kulturni doprinos razvoju Košuta organiziranjem maškara, pokretanjem dječjih radionica, dramske sekcije  prihvativši u svoje okrilje nešto ranije pokrenutu Žensku klapu Košute, koja je izdala jedan nosač zvuka i više, nažalost, ne postoji.

Društvo od svog osnutka redovito organizira Dane Košuta i dječji festival Mikrofon je vaš. Djeca i odrasli u udruzi pokazuju veliko zanimanje za rad u Dramskoj sekciji Društva, koju vode Damir Delić – Kikos i Anđela Žolo. U sekciji djeluje četrdesetak članova. Prvo okupljanje sekcije bilo je 9. siječnja 2010. u prostorijama škole. Već 30. siječnja započele su pripreme prve predstave Marama sv. Veronike. Nakon toga pripremili su druge predstave i ugostili brojne goste.

Mikrofon je vaš, Košute, 9. VI. 2010. (f. J. Dukić)
Mikrofon je vaš, Košute, 9. VI. 2010. (f. J. Dukić)

 

Otvaranje Dana Košuta, 6. VI. 2010. (f. J. Dukić)
Otvaranje Dana Košuta, 6. VI. 2010. (f. J. Dukić)