Poznati toponim “Tijardovića kuća” u Košutama, na skretanju s državne ceste D60 prema Vojniću ovih je dana u znaku još jedne akcije vrijednih članova Torcide Košute. Uz privolu vlasnika,  članovi Torcide Košute uređuju zapuštenu kuću obitelji Tijardović  i pripremaju fasadu za izradu murala, odnosno zidne slike u čast dvojici poginulih hrvatskih branitelja rodom iz Košuta, Ivanu Apici i Ivanu Ivišiću.

Nekoliko zanimljivosti vezanih uz “Tijardovića kuću”: U ovoj je kući živio i radio kovač Andrija Tijardović (1891.-1971.), sin Petra i Marije rođene Mikas, rođen u Docu Donjem. U Košute je doselio najvjerojatnije nakon što je upoznao i oženio Ivu Odrljin (1897.- ?), kći Duje i Anđe rođene Dukić.  Andrija je u ovoj kući imao nadaleko poznatu kovačku radnju u kojoj su, prema riječima Ivana Tijardovića, njegov otac i Andrijin sinovac Petar i još neki Donjodočani  učili kovački zanat.

Andrija je imao tri brata i dvije sestre: brata Nikolu koji je živio u Donjem Docu, Josipa koji je živio u Splitu, Miška koji je iselio u Ameriku, sestru Pajku udanu u Sinj (majka poznatog alkarskog vojvode i narodnog heroja Peke Bogdana) i Dujku koja se udala u Ćukušiće u Ercegovcima. Andrija i Iva nisu imali djece pa je Andrija, koji je nadživio svoju suprugu Ivu, ovu kuću ostavio u nasljedstvo ženinoj rodbini u Košutama, a svoju skromnu imovinu u Donjem Docu je ostavio svom sinovcu Petru, koji je nosio ime njegovog oca.

Andrija je imao želju da se nakon smrti sahrani u rodnom Docu Donjem, ali je pred samu smrt ipak promijenio oporuku i zaželio da njegovo tijelo počiva pored njegove supruge Ive na groblju sv. Jeronima u Trilju.

Među Košućanima postoji legenda koja kaže kako je jedne nedjelje za vrijeme svete mise u Trilju Andrija bio nešto glasniji na koru pa mu je nakon svete mise tadašnji župnik prigovorio da je dobar i pošten čovjek i vjernik, ali da puno priča za vrijeme svete mise. Legenda kaže da mu je Andrija na to odgovorio: “Pope, odnjo ga đava ko je od mene i tebe više govorio!” 🙂

Uređenje Tijardovića kuće u Košutama
Uređenje Tijardovića kuće u Košutama
Molimo pratite nas i označite sa "sviđa mi se"
Torcida Košute uređuje Tijardovića kuću